Tisztaság slow módon – A hideg eljárásos szappan

Az ipari szappanok, sokszor a bio szappanok is granulátumokhoz hasonló szappanpelletből készülnek, amelyek iparilag előállított hulladékanyag. Ezek a szappanok “halott anyagok”, és bár tökéletesen tisztítanak, gyakran túl agresszívak, előállításuk pedig komoly környezetterheléssel jár.

Gondoltál már arra, hogy akár a tusfürdő is kiváltható igen egyszerű, minimálisan módosított anyagokkal?

Az egyik legjobb megoldás hideg eljárásos szappanra váltani. Ez a szappan ugyanaz a hagyományos és kíméletes eljárással előállított szappan, ami korábban volt, amikor még nem iparilag állították elő.

Hideg eljárásos szappan

A valódi hideg eljárással készült szappan zsírtöbblettel készül. Ez azt jelenti, hogy a készítéskor kevesebb lúgot használnak, mint amennyire a hozzávaló zsírok maradéktalan elszappanosításához szükség lenne, tehát a szappanban megmarad 6-12 százaléknyi olaj és/vagy vaj az eredeti állapotában. Ez pedig gyakorlatilag egy beépített testápolóként funkcionál. A zsírtöbbletnek köszönhetően a hideg eljárásos szappan amellett, hogy gyengéden tisztít, pótolja a bőrfelszíni emulzióhoz szükséges zsírokat is, így nem szárítja a bőrt, mint a bolti szappanok.

savon2
Fotó: Gácsi Móni

A hideg eljárásos szappan készülhet hidegen sajtolt, finomítatlan olajokból és vajakból, amelyek számos, a bőr számára hasznos anyagot tartalmaznak (lecitineket, illetve antioxidáns hatású vitaminokat, szkvalént, fitoszterolokat, karotinoidokat). A hideg eljárással készült szappan készítése során az olajokat nem melegítjük 45 C fölé, de én még 40 fölé sem szoktam, így ezek a zsírkísérő anyagok nem sérülnek, és a zsírtöbbletben továbbra is megmaradnak.

A hideg eljárásos szappan természetes glicerinben gazdag, mivel a szappanosodás során az olajokból és vajakból kiválik a bennük természetesen jelen levő, hidratáló hatású glicerin – amit az ipari szappanokból eltávolítanak, így még a legérzékenyebb bőrre is biztonságosan alkalmazható, a benne található természetes glicerin, természetes nedvességmegkötőként sikerrel ellensúlyozza a szappan lúgos kémhatása miatti kicsit durva hatását.

savon1
Fotó: Gácsi Móni

A hideg eljárásos szappan nem tartalmaz egy halom, az ipari szappankészítés során a szappanhoz hozzáadott, vitatható vagy veszélyes anyagot: habképzőket, mesterséges színezőanyagokat, szintetikus illatanyagokat, keményítő anyagokat, tartósítószereket, szilikont…

A hideg eljárásos szappan környezetbarát alternatívát jelent a tisztálkodásban és a háztartásban is, hiszen a legegyszerűbb, finomítatlan anyagokból készül, és 100 %-ban lebomlik, így a környezethez és a bőrödhöz is valóban gyengéd.

Az én tippem neked: a hideg eljárásos szappant hagyd jól megszáradni két használat között, mivel az ipari szappanokhoz képest a hideg eljárásos szappan puhább, és könnyebben olvad.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s